maanantai 11. kesäkuuta 2012

jälkkäri x 2

Mä kysyn aina välillä Makelta mitä se tahtoisi mun leipovan. Silloin kun tekisi mieli väkertää jotakin jälkkäriä, mutta itsellä ei ole mitään ideaa mitä tekisi. Tällä kertaa Make toivoi mustikkapiirakkaa, ja noita makeita piirakoita en vielä ookaan karpisti tehnyt. Mustikat vaihtuivat kuningatarmarjoihin. Pohjan päädyin sitten tekemään karppaus.infon ohjeella, mutta meillä ei ollut mantelijauhoa, vaan mantelijauhetta, enkä siis tiedä kuinka paljon erilainen -jauhoilla olisi tullut. Mutta meidän mantelijauhepohja ei kyllä ollut muropohjaa nähnytkään. Seuraavaksi täytyy varmaan kokeilla tuunata rapsakkaa pitsapohjaa piirakkapohjaksi, koska se oli kaulintavaiheessa ihan samanlaista kuin murotaikinakin!
Eipä siinä, ihan hyvä tuosta piirakasta tuli, mitä nyt kookos siinä maistui ehkä pikkusen liikaa. Eikä se loppujen lopuksi niin hirveän karppi ollut, kun iskettiin päälle hiilareista välittämättä Valion vaniljarahkaa, ja syötiinkin vielä vaniljajätskin kanssa :P No mutta...


Kuningatarpiirakka

pohja:
160 g mantelijauhoa
50 g voita
3 rkl vettä
3 rkl kermaa
50 g kookoshiutaleita
maun mukaan makeutusta
1 tl leivinjauhetta

pinnalle:
n. 500 g mustikoita ja vadelmia
makeutusta

200-300 g Valion vaniljarahkaa
½ - 1 dl kermaa

Nypitään ensin pehmeä voi mantelijauhoihin, ja lisätään sen jälkeen kaikki muut pohjan ainekset. Levitetään taikina voideltuun piirakkavuokaan. Pohjan voi halutessaan esipaistaa, mutta marjat voi ladota päälle myös samantien. Itse esipaistoin pohjaa viitisen minuuttia, ja sen jälkeen lisäsin marjat ja kermarahkan. Kerma ja rahka sekoitetaan toisiinsa hyvin, mutta kermaa ei erikseen vaahdoteta. Karpimman version tästä tietysti saa kun ostaa maitorahkaa ja vaniljatangon, tai vaikkapa vaniljajauhetta, ja makeuttaa itse.

Paistetaan 200-asteisessa uunissa n. 25 min, hieman pidempään ilman esipaistoa. Tarjoillaan kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai vaniljajätskin kanssa. Oikein karpin tästä saa myös tekemällä jäätelön/kastikkeen itse.



Tänään Make teki ihan sairaan hyvää ruokaa, mutta resepti ei ollut sen kummoisempi, joten en ottanut kuvia, enkä laita reseptiäkään. Mutta se paistoi meille broilerin rintafileitä, ja lisäksi syötiin wokkivihanneksia pienessä kermatilkassa. Kaikki tietysti hyvin maustettuina, ja kylläpäs oli pitkästä aikaa hyvää :)
Jälkkäriksi tein uuniomenoita, ja niistäkin tuli superhyviä, ja nyt onkin pitkästä aikaa syöty oikein kotonakin hirveät ähkyt.

Omput menossa uuniin


Uuniomenat

4 isoa omenaa
sokeritonta vaahterasiirappia
75 g voita sulatettuna
½ dl kaurahiutaleita
½ dl hasselpähkinärouhetta
½ dl mantelilastuja
makeutusta maun mukaan
kanelia
tilkka vettä

Kaiverra ensin omenoiden siemenkota pois esim. omenaporalla tai hedelmäveitsellä. Voitele uunikulho, laita omenat siihen ja lisää pieni tilkka vettä kulhon pohjalle. Valuta omenoiden päälle oman maun mukaan siirappia (sokeritonta vaahterasiirappia saa mm. täältä). Sekoita sula voi, kaurahiutaleet, pähkinärouhe, osa mantelilastuista, kaneli (maun mukaan, itse laitoin ehkä 2 tl) ja makeutus keskenään tahnaksi, ja lusikoi se omenoiden sisään ja päälle. Päälimmäiseksi voit laittaa loput mantelilastuista. Karpimman tästä saa jättämällä kaurahiutaleet kokonaan pois, vaikka eipä tuohon paljon niitä tullutkaan.

Omput saavat kypsyä 200-asteisessa uunissa 30-40 min. Parasta vaniljajätskin kanssa, mutta karpimman siitäkin saa tekemällä itse.

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä piirakkaohjeesta, voisin kokeilla tuota pohjaa. Yleisesti ottaen karppileivonnaiset eivät ole olleet mieleeni, mutta tämä voisi olla hyvää. Kookosta ei voi olla liikaa... :D Muutoin karppaukset on täällä osoitteessa jääneet vähän unholaan, yritän kyllä pitää hiilarit 50 grammassa / päivä mutta sokeriin tulee välillä haksahdettua.

    Sain joskus tässä taannoin innostuken viedä hesylle kissanruokia jotka eivät meillä ole kelvanneet, sinun blogikirjoituksesti ansiosta. Olenkin nyt käynyt peräti 2 kertaa, ensin vein ruokia ja toisella kertaa vaatteita. Tuli sieltä ostettuakin vaikka mitä, vähän liiankin houkutteleva paikka ostoksille jos halajaa kirjoja ja lasitavaraa...tuli raahattua kotiin vaikka mitä! Helsingin Pakilan kirppis on turhankin edullinen, kun kaikki tuotto menee lyhentämättömänä eläinten hyväksi. Mielellään maksaisi ostamistaan jutuista enemmänkin niin tulee siinä samalla kätevästi tehtyä rahalahjoitustakin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva, että sait inspiksen noihin esy-puuhiin :) Se on kyllä totta, että kun tuotto menee noin hyvään ja itselle tärkeään kohteeseen, niin voisi niistä tavaroista hyvillä mielin maksaa paljon enemmänkin :) Vaikka kaipa sitä voi sitten samalla vähän ylimääräistäkin lahjoittaa :D

      Poista