keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

vhh voileipäkakku ja raparperi-sitruunamehu

On tämä meikäläisen elämä ollut oikeestaan koko kevään niin koulu- ja työpainotteinen, että ei tunnu blogiinkaan olevan mitään asiaa. Kirjottelen jonkun perus kuulumispostauksen vielä ennen juhannusta (ainakin yritän), mutta nyt lähtis parit uudet reseptit eetteriin.

Valmistujaisviikolla itse olin vaan töissä, ja vain haaveilin pääsystä voileipäkakkupöytään. Ja sitten kun siitä oli vielä juttua työpaikalla, niin aivan hirveästi himotti voileipäkakku. En oo koskaan yksin tehnyt voikkarikakkua, mutta tein kerran vähähiilarista kinkkurullaa, joka oli käytännössä hyvin samanmakuista kuin perinteinen voileipäkakku, joten aattelin tällä kertaa lisätä kinkkurullaan vähän aineksia, ja tehdä myös koristelun. Tuli aivan sairaan hyvää, eikä lainkaan ylimääräisiä hiilareita ;) Make-parka taisi saada tästä vain muutaman palan, kun vetelin itse loput... x) Ainesluettelo kuulostaa hirveän pitkältä ja vaivalloiselta, mutta oikeesti tämä on ihan älyttömän helppo tehdä.


VHH "voileipäkakku"

Pohja:
5 kananmunaa
1 dl (kuohu)kermaa
3 rkl soijajauhoja
ripaus suolaa ja pippuria

Täyte:
100 g kinkkusuikaleita (Korpelan kevytkinkkusuikale on oma suosikkini kaikissa kinkkujutuissa)
100 g meetvurstia
1 maustekurkku
½ paprika
200 g ruohosipulituorejuustoa
2 rkl majoneesia
1 pikkupurkki ranskankermaa
1 dl tuoretta persiljasilppua
2 rkl sinappia
pippuria

Lisäksi:
maksamakkaraa
sulatejuustoa
juustoraastetta
meetvursti-/kinkkuleikkeleitä ja kasviksia koristeluun


Tehdään ensin täyte. Silppua kinkku, meetvursti, maustekurkku ja paprika mahdollisimman pieneksi. Sekoita muut ainekset huolellisesti joukkoon ja laita jääkaappiin maustumaan pohjan työstön ajaksi, noin puoleksi tunniksi.
Seuraavaksi kananmunapohja. Sotketaan kaikki pohjan ainekset sekaisin, ja kaadetaan uunipellille leivinpaperin päälle. Paistetaan 200 asteessa sellaiset 15 min, tai kunnes pohja saa vähän väriä. Anna pohjan jäähtyä.
Ota nyt täyte jääkaapista ja täytä munakaspohja kuten kääretorttu. Halutessaan voi täytteen pohjalle levittää ensin maksamakkaraa. Jätä pohjan toiselta pitkältä sivulta pari senttiä täyttämättä, ja kääri pohja täytteineen tiukalle rullalle kääretortun tapaan (käytä alla olevaa leivinpaperia apuna, ja aloita täytetystä päästä). 

Täyttämisvaiheessa


Laita rulla tällaisenaan jääkaappiin maustumaan vielä vähintään tunniksi. Jos olet yhtä malttamaton kuin minä, niin lasket minuutteja siihen kun rullan saa vihdoin ottaa jääkaapista ja koristella, mutta rulla saa maustua pidempäänkin :)
Rullan epäsiistit päät leikkasin pois, levitin melko paksun kerroksen sulatejuustoa (tällä kertaa Olympia) koko rullalle, heittelin päälle vähän juustoraastetta ja koristelin loppuun.


-------

Viikonvaihteessa päätin tehdä jotain raparperista, en oo muistaakseni koskaan itse ostanut raparperia saati tehnyt siitä mitään. En halunnut kuitenkaan pelkästään perinteistä piirakkaa, joten se mun raparperinippuni päätyi ensin mehuksi, tarkemminsanottuna raparperi-sitruunamehuksi! Vesi herahti kielelle heti kun kuulin tuon sanan, joten oli pakko pistää testiin :) Aivan ihana hellejuoma!
Mun raparperinipussa oli 5 melko pitkää vartta, ja tällä reseptillä valmista mehua tuli hieman päälle 1 litra, ja sen laimennussuhde on aika lailla 1:1.


Raparperi-sitruunamehu

600 g raparperia
1 sitruuna
vettä
sokeria

Pese ja pilko raparperit, ei tarvitse kuoria. Kuori kuitenkin sitruuna, ja viipaloi se raparperien joukkoon. Lisää kylmää vettä niin, että raparperit juuri ja juuri peittyvät. Anna maustua huoneenlämmössä 2 vrk ajan. Älä käytä raparperin valmistuksessa alumiinikattilaa, sillä raparperin oksaalihappo vapauttaa alumiinia.

Parin päivän jälkeen siivilöi mehu (ja raparperit erikseen) talteen ja kiehauta se sokerin kanssa. Lisää sokeria haluamasi määrä, itse käytin vain yhden desin, sillä halusin mehusta kirpeää. Kaada kuumennettuun pulloon ja anna jäähtyä.

Mehuun käytetyt raparperinpalat voi uusiokäyttää vaikkapa piirakoihin tai hilloon, eli ei missään nimessä kannata heittää niitä pois :) Itse tein niistä pari piirakkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti